Het label

ElkeMelk wordt per koe verpakt en daardoor zijn ook de ingrediënten per fles verschillend. Om dit voor u duidelijk te maken en een indicatie van de smaak te geven hebben we een label gemaakt.

 

Scan de QR-code!

Op iedere fles hebben we een QR-code geplaatst die je gemakkelijk met jouw smartphone kunt scannen. Zo vind je binnen no-time meer informatie over de fles die je in je handen hebt! Bekijk de video hieronder voor meer uitleg over de ElkeMelk QR-code.

Video afspelen

Het label vermeldt de naam van de koe, die de melk in die fles heeft gegeven. De naam is bijvoorbeeld Elkje 3, daarvan is Elkje vergelijkbaar met onze achternaam en het nummer is meer als een voornaam.

Onder de naam staat een smaakindicatie op basis van de gehalten van de melk. Deze indicatie kan soms afwijken van uw ervaring, omdat de verschillen in vetzuren en eiwitopbouw effect op de smaak hebben.  

Vet, eiwit en lactose

De kruisjes en streepjes op de stickers vertellen hoe de melk zich op vet-, eiwit- en lactosegehalte verhoudt tot de gemiddelde melk van alle koeien op ons bedrijf. Hoe meer kruisjes hoe vetter, eiwit- of lactoserijker de melk is. Wij laten elke 3 weken van alle koeien een monster van de melk nemen en onderzoeken op gehalten. De weken ertussen kunnen wij redelijk goed voorspellen hoe de gehalten verlopen.

Tijdstip van melken

Het tijdstip van melken geeft het moment aan waarop de melk van de robot naar de pasteur gepompt wordt. De verwerking van de melk vindt dan gemiddeld binnen 10 minuten plaats. 

THT

Alle voedingsmiddelen hebben een THT “ten minste houdbaar tot” of een TGT “te gebruiken tot” datum. Het verschil is dat producten met een THT na deze datum niet perse bedorven zijn, wanneer dat zo is dan is dat over het algemeen zichtbaar of goed te proeven. ElkeMelk blijft, mits gekoeld en gesloten bewaard, 16 dagen vers van smaak.

Melk

Melk en melkproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Melk bevat veel verschillende voedingswaarden die niet gemakkelijk te vervangen zijn. Hieronder bespreken we de 3 belangrijkste. Maar er zijn nog veel meer waardevolle ingrediënten zoals calcium, vitamine A, B2, B12, D en diverse omega vetzuren.

Vet

Vet is een waardevolle voedingsstof en bepaalt voor het overgrote deel de smaak van de melk. Hoe vetter hoe romiger. Bij de hogere gehalten kan echt een slagroom- of roomijsgeur waargenomen worden. Vette melk bevat extra vitaminen, omdat de meeste vitaminen aan vet gebonden zijn.

Eiwit

Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen en is dus een belangrijke voedingsstof. De eiwitsamenstelling in melk is de meest diverse bron van eiwitten die je kunt consumeren.

Lactose

Lactose is een suiker en valt dus onder de koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Een andere naam voor lactose is melksuiker. Een hoger gehalte aan lactose geeft een zoetere smaak aan de melk.

Vragen?

Stel ze direct aan boer Matthijs!