Waarom ElkeMelk?
ElkeMelk geeft de koe de plaats die zij verdient, maakt de boer weer trots op zijn product en geeft de consument een beleving bij de melk. Wij streven ernaar het echte verhaal van de koe, de boer en het milieu te vertellen. Zo krijgen boeren en burgers waardering voor elkaar.
Daarbij zoeken wij naar de optimale mix in zorg voor de koeien, milieu en verwerking van de melk. En willen we zo dicht mogelijk bij de natuur staan en de consument dat laten beleven door een ongekend verse en pure melk te maken, direct van de oorsprong, zo vers en puur dat de room erop gaat drijven en je weet van welke koe de melk komt.
- Binnen 10 minuten na melkbeurt wordt de melk verwerkt en verpakt zodat de unieke smaak en versheid direct de fles in gaat.
- Iedere koe is uniek, op elke fles is te vinden door welke koe de melk is gegeven en die kun je opzoeken op onze site.
- De zuiverste melk die er is omdat elke melkbeurt afzonderlijk gecontroleerd wordt op kwaliteit.
- Minimaal bewerkt, alle voedingswaarden blijven behouden en puur natuur, dat bewijst de roomkraag op de melk.
- Gemaakt met respect voor dier en milieu, onze werkwijze kun je vinden op onze website. Heb je vragen? Stel ze direct aan de boer zelf!
ElkeMelk, de lekkerste melk ter wereld
Een lekkere en gezonde beleving voor jou
Bij ElkeMelk is de tijd tussen het melken van de koe en het schap in de winkel 5 dagen korter dan wat gebruikelijk is. Bij ons worden de koeien door een melkrobot 24/7 gemolken wanneer ze dat zelf willen. Als een koe klaar is met de melkbeurt wordt de melk gekeurd en weggepompt naar de pasteur. Daar moet de melk gemiddeld 3 minuten wachten tot ze aan de beurt is. Weer 6 minuten later is het pasteuriseren, afkoelen, bottelen en labelen klaar. De tijd tussen melken en pasteuriseren is hierdoor 3,5 dag korter dan gangbaar. Dit is van belang voor de verse smaak. Je kunt het vergelijken met brood van de bakker dat nog vers ruikt en krokant van korst is als je het uit de vriezer haalt, mits het er maar echt vers in ging. Nog 1,5 dag winnen we doordat Albert Heijn de melk direct bij ons bedrijf ophaalt. Het kan zelfs voorkomen dat de melk in het schap nog diezelfde dag vroeg in de morgen gemolken is.
ElkeMelk verwerkt en verpakt de melk van de koeien per melkbeurt zonder er iets aan toe te voegen of uit te halen. Zo krijgt u de pure melk van 1 koe met alle voedingswaarden in zijn natuurlijke balans. En omdat we pasteuriseren binnen 10 minuten na het melken blijft de verse smaak optimaal behouden. Doordat wij niet homogeniseren (het klein en oplosbaar maken van het melkvet en de grote eiwitten) blijft de smaakstructuur en originaliteit van de melk intact. Dit kunt u zien aan de roomkraag die erop gaat drijven wanneer de melk een dag stil staat. Na een paar dagen is deze laag zo stevig geworden dat de melk erachter blijft als u de fles voorzichtig omkeert. Daarom moet u altijd even goed schudden voor gebruik, of de room eraf halen voor andere doeleinden.
Omdat elke melkbeurt apart verwerkt en verpakt wordt gelden de eisen aan de kwaliteit ook per melking en kan er niet gerekend worden op het middelende effect van vermenging in een melktank. Elke melkbeurt wordt apart gecontroleerd op bloedwaarde, celgetal en geleidbaarheid. Zo houden we alles goed in de gaten en wanneer er iets niet voldoet aan onze hoge standaard gaat die melkbeurt niet in de fles.
Elke koe is anders en ook haar melk! Op elke fles zit een sticker met o.a. de naam van de koe die de melk gegeven heeft. Melk per koe verwerkt en verpakt is uniek in de wereld. Elke fles smaakt anders, daarom is ElkeMelk drinken een smaakavontuur met een oorspronkelijke beleving. Op onze website kunt u foto’s en informatie vinden over de koe van uw fles door haar naam in te voeren.
Een lekkere en gezonde beleving voor jou
Bij elke melkbeurt wordt de melk direct onderzocht op bloedwaarde, geleidbaarheid en celgetal. Als deze niet 100% voldoet dan komt de melk niet in de fles en kan niet zoals gangbaar is opgaan in de bulk. Door dit systeem krijgen wij veel meer informatie over de uiergezondheid van de koeien en kunnen sneller handelen bij afwijkingen, waardoor het succes van de behandeling ook veel hoger is en het gebruik van medicijnen lager.
Schoon voer en een uitgebalanceerd menu vormen de basis voor gezonde koeien, maar ook voor lekkere en gezonde melk. Wat de koe eet proef je terug in de melk, vooral als dit niet goed is. Een bedorven hap gras maakt op 100 koeien gemengd in een tank nauwelijks uit, maar bij ElkeMelk, waar de melk per koe verwerkt en verpakt wordt, luistert het erg nauw. Ons voer en de voersystemen worden daarom extra goed gecontroleerd en schoon gehouden. Fijn voor u, maar vooral voor de koeien. Gezonde melk krijg je alleen van gezonde koeien die een uitgebalanceerd rantsoen krijgen met lekkere producten. ElkeMelk-koeien krijgen dan ook alleen het beste voer, waaronder minimaal 15% weidehooi voor een goede vertering en een frisse smaak aan de melk.
Een koe drinkt 100 tot 150 liter water op een dag. Onze koeien drinken geen slootwater, maar zuiver water uit eigen bron. Dit is belangrijk ter voorkoming van parasieten en de voedselveiligheid. Melk bestaat immers voor 86% uit water.
Gezondheid en welzijn gaan hand in hand. Een stal met een goed klimaat, veel ruimte om te lopen, liggen en eten vormen de basis. Als het weer het toelaat hebben de dieren de vrijheid om naar buiten te gaan. Wanneer en hoelang bepalen ze zelf. Er is een vrijwillig melksysteem, d.w.z. de koeien bepalen zelf wanneer en hoe vaak ze naar de melkrobot gaan. Dat is gemiddeld 3 keer op een dag, afhankelijk van hun melkgift. De koeien worden nooit opgejaagd of samengedreven, daardoor leiden ze een stressvrij bestaan.
Verder is er voor elke groep een koeborstel, een schuif die de vloer elke twee uur schoon maakt, een robot die het voer elke twee uur aanduwt en hebben we 6 ventilatoren voor verkoeling en tegen vliegen.
#trotsopdeboer
Elke veehouder is trots op zijn bedrijf, heeft gevoel voor zijn dieren en passie voor het vak. Maar de melk, het uiteindelijke product, wordt eens per drie dagen door een fabriek opgehaald en verdwijnt als bulkproduct in de anonimiteit. Anderhalve maand later hoort hij wat het heeft opgebracht en daar houdt de feedback bij op.
Met ElkeMelk is elke koe uniek en maakt haar eigen melk, wat verpakt wordt in een mooie fles. Zo is elke koe en elke fles een reden om trots te zijn. Het maken van ElkeMelk vraagt meer vakmanschap maar geeft ook meer voldoening.
Nederland is een van de grootste exporteurs van melk in de wereld. Niet omdat wij zo goedkoop zijn, maar omdat wij het zo goed doen! Kwalitatief, kwantitatief en vooral wat betreft duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn. De agrarische sector levert een enorme bijdrage aan het inkomen van Nederland. Jammer is dat het gemiddelde agrarische bedrijf er niet fatsoenlijk van rond kan komen en de waardering door de Nederlandse burger onderaan de wereldranglijst staat. Door zelf een eigen eindproduct te maken krijgt hij weer grip op de markt, op de communicatie met de burger en op de prijzen.
Voor het milieu en de natuur
Onze boerderij heeft een lichte veebezetting. Er worden 1,8 koeien per hectare gehouden. Het jongvee verblijft op een opfokbedrijf in de buurt.
ElkeMelk gaat vanuit de uier direct en nog warm naar de pasteur en wordt na het verwerken direct aan de supermarkt geleverd. Dit bespaart ongeveer 30 kcal/l bij het koelen en 30 kcal/l bij het pasteuriseren plus tot 3 dagen opslag op 4 graden in een melktank.
ElkeMelk gaat vanuit de koe direct de fles in en binnen een dag naar het schap. Er is geen transport van de boer naar de fabriek en daarna naar tussenhandel of opslag. Dit scheelt werk, brandstof en maakt ElkeMelk minstens 5 dagen verser dan andere melk.
ElkeMelk kiest bewust voor PET flessen. Helaas staat plastic in een kwaad daglicht omdat het vaak gebruikt wordt waar het niet nodig is of waar papier gebruikt kan worden. Wanneer u deze recyclebare fles bij het plasticafval scheidt is deze verpakking milieuvriendelijker dan glas of drankkarton.
Onze boerderij is al ruim 20 jaar actief in agrarisch natuurbeheer en heeft 5 hectare grasland omgezet naar plasdras t.b.v. het weidevogelbeheer en 5 hectare in bonte weide om de biodiversiteit in stand te houden.